GR

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Μια συζήτηση της Άλκης Ζέη με τον Θανάση Θ. Νιάρχο

τώρα στις προθήκες των βιβλιοπωλείωνΗ σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και θα θέλαμε για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη». Το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί από 1.000 σχολεία όλης της Ελλάδας και της Κύπρου επέλεξαν να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους σε ένα προαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φανερώνει έμπρακτα τόσο το ενδιαφέρον των πρώτων για τη φιλαναγνωσία και το καλό βιβλίο, όσο και την ανάγκη των δεύτερων για μια περισσότερο ουσιαστική και σφαιρική μόρφωση. Σε μια εποχή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο φετινός Μαραθώνιος κάλεσε τους μαθητές να διαβάσουν το έργο της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων Άλκης Ζέη. Η Άλκη Ζέη συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού το έργο της δίνει αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων.Με αφορμή τη συμμετοχή σας στον φετινό Μαραθώνιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου Άλκη Ζέη: Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου, το οποίο βασίζεται στη συζήτηση της συγγραφέα με τον Θανάση Νιάρχο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στις 4 Απριλίου του 2016. Η συγγραφέας απαντά σε διεισδυτικές ερωτήσεις του Θανάση Νιάρχου για τη ζωή, τις συναντήσεις της με σπουδαίες προσωπικότητες, καθώς και για τη στάση της απέναντι στις προκλήσεις του χθες και του σήμερα. Η Άλκη Ζέη μιλά για βιώματα που εκτυλίσσονται παράλληλα με τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας -τις πολιτικές αντιφάσεις, τους αγώνες, τις ανατροπές, τους διωγμούς και τα συλλογικά οράματα-, γεγονότα που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας. Ο προφορικός τόνος του κειμένου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση έχουν ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο που ζωντανεύει στα μάτια των αναγνωστών την πολυσχιδή προσωπικότητα μιας συγγραφέα, το έργο της οποίας αποτελεί σταθμό για τα ελληνικά γράμματα, και το οποίο όλοι εσείς βοηθήσατε τους μαθητές σας να γνωρίσουν σε βάθος με τη συμμετοχή σας στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Το περιστατικό το είχε πει ο γιος μου και το είχαν πάρει μετά τη Μεταπολίτευση όλες οι εφημερίδες και το έγραφαν. Έλεγε: «Όταν ήμασταν στη Μόσχα και σας ρωτούσαμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέγατε “όταν φύγει ο Καραμανλής”. Τώρα στο Παρίσι όταν σας ρωτάμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέτε “όταν επιστρέψει ο Καραμανλής”. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται!». Και όταν συνάντησα σε μια δεξίωση της UNESCO τον Καραμανλή, που είχε ακούσει το ανέκδοτο και του είχε αρέσει πολύ και με ρώτησε «Τι κάνει ο γιος σου με τα ανέκδοτα;», λέω «Καλά, κύριε πρόεδρε, και εύχομαι να μη χρειαστεί να ξαναρωτήσει».

Ευχαριστούμε και πάλι όλους τους εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τους μαθητές τους να λάβουν μέρος στον 5o Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα βρίσκονται πάντα δίπλα σε όσους από εσάς αναζητούν δυναμικές πρωτοβουλίες προς όφελος των μαθητών τους.

Σας ευχόμαστε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Σχόλια

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια. Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε.