GR

Blog Μεταιχμίου


RSS ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Η Κατερίνα Τσατσαρώνη μαθήτρια της  ΣΤ1 τάξης με δασκάλα την Παρασκευή Σιώζου φαντάστηκε πως ο Πέτρος, ο ήρωας του βιβλίου της Άλκης Ζέη, ζει κάπου  στην Αθήνα. Στα 81 του χρόνια σήμερα αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα προς την Άγκελα Μέρκελ, βλέποντας τη Γερμανία να κυριαρχεί οικονομικά. Ανασύρει από τη μνήμη του γεγονότα των παιδικών του χρόνων τον καιρό της Κατοχής, κάνοντας συγκρίσεις με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει σήμερα ο τόπος μας. Άραγε υπάρχουν ομοιότητες;

Διαβάστε ΕΔΩ το γράμμα.

Η Κωνσταντίνα Γιαννάκη, μαθήτρια της ΣΤ1 τάξης με δασκάλα την Παρασκευή Σιώζου, φαντάστηκε την Κωνσταντίνα, την ηρωίδα από το βιβλίο της Άλκης Ζέη μέσα στο Κέντρο Αποτοξίνωσης. Μονολογεί και παλεύει με τις αράχνες της. Δυο αντίπαλες φωνές  ακούει  μέσα της...

Διαβάστε ΕΔΩ τον μονόλογο.


Η Κατερίνα Τσατσαρώνη, μαθήτρια της ΣΤ1 τάξης με δασκάλα την Παρασκευή Σιώζου, έφτιαξε την πιο γλυκιά συνταγή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Διαβάστε την ΕΔΩ.Ένα γράμμα έγραψαν οι μαθητές της Ε1 τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας τους Εύης Κωνσταντή.

Καρδίτσα, 28 Μαρτίου 2012


Αγαπητή κα Άλκη,

Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να διαβάσουμε τα βιβλία σας. Είναι όλα πολύ συγκινητικά, γεμάτα περιπέτεια, αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους, χιούμορ και ζωντάνια.
Τα βιβλία σας έγιναν το όχημα που μας ταξίδεψε στο παρελθόν και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την καθημερινή ζωή των παιδιών σε πραγματικά δύσκολες εποχές. Οι ήρωές σας μας εμπνέουν να αγωνιστούμε κι εμείς σήμερα για ελευθερία, δικαιοσύνη και μόρφωση για όλα τα παιδιά.
Μας συγκινήσατε βαθιά με τον θάνατο του Σωτήρη και της Δροσούλας και μας δείξατε ότι κανένας στόχος δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και θυσίες, κάτι που τα τελευταία χρόνια το είχαμε ξεχάσει αφού όλα για μας ήταν εύκολα.
Σήμερα όμως βλέπουμε τη ζωή μας να αλλάζει, να γίνεται πιο δύσκολη, γεμάτη αβεβαιότητα για το αύριο. Αυτή ακριβώς τη στιγμή που ο φόβος σκιάζει τις σκέψεις μας, τα βιβλία σας ήρθαν να μας δώσουν ελπίδα και δύναμη να αγωνιστούμε για το μέλλον μας ακολουθώντας τα λόγια των παιδιών της εποχής σας:

«πάντα  μπροστά για μια καινούρια ζωή»

Σίγουρα τα βιβλία σας είναι για μας ένας πολύτιμος θησαυρός που θα κρατήσουμε για πάντα φυλαγμένα στην καρδιά μας!

Με αγάπη
Οι μαθητές της Ε3΄τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου ΚαρδίτσαςΣχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Η δασκάλα του Δ1 τμήματος κα Αργυρώ Λυκούρα μας έστειλε μια μικρή ζωγραφιά των μαθητών της εμπνευσμένη από το βιβλίο Ο θείος Πλάτων.

Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ Β΄ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΚΑΛΗΣ - Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Η δασκάλα του Δ1 τμήματος κα Παναγιώτα Γιαννοπούλου μάς γράφει:

«Οι μικροί μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του «Μαραθώνιου», μελέτησαν προσεκτικά και τα δύο προτεινόμενα βιβλία με ιδιαίτερο μεράκι και χαρά και βυθίστηκαν κυριολεκτικά στον κόσμο της Μέλιας και της Μυρτώς. Εργάστηκαν ομαδικά, συζήτησαν μεταξύ τους με αφετηρία προβληματισμούς που προέκυψαν απ’ τα βιβλία, ζωγράφισαν σκηνές που τους γοήτευσαν κι ένιωσαν ιδιαίτερα ΕΥ-ΠΟ που τους δόθηκε αυτή η διαφορετική δυνατότητα στο πλαίσιο του σχολείου»
.

Την καταπληκτική ζωγραφιά που βλέπετε τη δούλεψαν η Αλεξία, η Γεωργία, η Έλενα, η Μαριάννα και η Φράνη.

Πολύ σας ευχαριστούμε!Σχόλια (0)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ - Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Συνέντευξη της Άλκης Ζέη στην Παυλίνα Εξαδακτύλου
«Η φτώχεια ξυπνάει το κακό»

http://www.lifo.gr/Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Η δασκάλα Σώζιου Βιβή που «έτρεξε» στον Μαραθώνιο με τους μαθητές του ΣΤ1 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας έγραψε ένα γράμμα για την Άλκη Ζέη, το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Αγαπητή κα Άλκη Ζέη,

Τι χαρά να σας γνωρίσουμε μέσα απ’ τα βιβλία σας! Τι χαρά που «τρέξαμε» μαζί σας σε έναν παράξενο Μαραθώνιο. Σε ένα ταξίδι στον χρόνο, στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης! Μας αποδείξατε με ευφάνταστο και ευρηματικό τρόπο πως κατέχετε άριστα τα μυστικά για ένα ταξίδι με τη χρονομηχανή. Τρέξαμε 112 χρόνια πίσω στην Τσαρική Ρωσία, κάναμε στάση στην προκατοχική Ελλάδα, μια δεύτερη στάση στα οδυνηρά χρόνια της Κατοχής έως την Απελευθέρωση, με τελικό προορισμό τα σύγχρονα χρόνια.

Οι ήρωές σας παιδιά, Αγαπητή Κυρία! Παιδιά όμως που δεν μπορείς να εντάξεις σε κάποιο χρονικό πλαίσιο. Παιδιά που, όπως σε όλες τις εποχές, ξέρουν από σκανταλιές, τα διακρίνει η αφέλεια της ηλικίας τους. Παιδιά που ξέρουν να γελούν, να διασκεδάζουν, να ονειρεύονται, να απογοητεύονται. Εντυπωσιάζουν όμως στα βιβλία σας ιδιαίτερα τα παιδιά εκείνα που, λόγω δύσκολων κοινωνικών συνθηκών, αναγκάστηκαν νωρίς να αποποιηθούν την παιδικότητά τους. Η ίδια η ζωή τα υποχρέωσε να ενταχθούν βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, να υποκαταστήσουν ή να πορευτούν παράλληλα με ενήλικες, αναλαμβάνοντας δράσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις δυνατότητές τους. Αναγορεύτηκαν τελικά  σε ηρωικές μορφές.

Τα μηνύματα που τελικά βγαίνουν μέσα από τα πονήματά σας, διαχρονικά και παγκόσμια. Μηνύματα που κάλλιστα μπορούν να βρουν απήχηση και στους ενήλικες: Αξίζει να αγωνιστώ για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του δικού μου μικρόκοσμου, να μην επιτρέψω να γιγαντωθούν κι αυτοκαταστραφώ (Κωνσταντίνα). Αξίζει να αγωνίζομαι για τους άλλους, με τους άλλους, έχοντας όραμα κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο (Πέτρος, Σάσα). Για ένα αύριο με χίλια δυο χρώματα, ζωντανό, κεφάτο, με νεύρο, με χιούμορ, όπως ακριβώς είναι ο κόσμος της Ελευθερίας και των αδελφών της.

Kατά έναν μαγικό τρόπο η Σάσα, ο Πέτρος, η Ελευθερία, η Κωνσταντίνα συναντιούνται σε κάποια ρωγμή του χρόνου. Μια φράση-σύμβολο διαπερνά σαν βέλος και τα τέσσερα βιβλία με τα οποία «τρέξαμε». Την εκστομίζουν αβίαστα οι ήρωές σας και είναι η αγαπημένη φράση της Δροσούλας:
                                     «Πάντα μπροστά μας
                                       για μια καλύτερη ζωή».   

Επίκαιρη όσο ποτέ η φράση αυτή, στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε οικονομικά και κοινωνικά, μπορεί να αποτελέσει νότα αισιοδοξίας για όσους ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Να αποτελέσει βάλσαμο σε όσους βιώνουν ήδη το σκληρό πρόσωπο της ζωής και ασφαλώς να γίνει το βασικό σύνθημα του κοινού μας αγώνα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας.
    
Δεν ξέρουμε αν κάποτε θα μπορέσουμε να σας συναντήσουμε, Αγαπητή Κυρία! Επιθυμούμε όμως να γνωρίσουμε μια γυναίκα  που καταφέρνει να επικοινωνεί μαζί μας με τρόπο  ποιητικό, μοναδικό! Το μόνο που έχουμε να σας ευχηθούμε είναι να έχετε υγεία και να συνεχίσετε να δημιουργείτε…
                                                                       

Από καρδιάς   

Η δασκάλα Σιώζιου Βιβή  

5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας
Σχόλια (0)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΔΙΑΒΑΖΩ» - Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Το λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω φιλοξενεί στο τεύχος Απριλίου 2012 που μόλις κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο και την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη. Δημοσιεύονται κρίσεις και εκτιμήσεις για τα βιβλία της, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, κείμενα για τον παιδαγωγικό τους ρόλο, αλλά και αναφορές στο κυρίως πεζογραφικό της έργο.

Θυμούνται και μιλούν φίλοι και συνεργάτες της, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ακαδημαϊκοί και κριτικοί λογοτεχνίας, όπως οι: Αγγελική Βουλουμάνου, Άντα Γκίβαλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρίζα Ντεκάστρο, Θανάσης Νιάρχος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος και Μαρία Στασινοπούλου. Επιπλέον, δημοσιεύονται, δύο συνεντεύξεις της ίδιας, η μία ντοκουμέντο από τη δεκαετία του ’70. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος.Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ - Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Η δασκάλα Μαρία Πανουσιάδου που συμμετέχει με το τμήμα της (Ε1) στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ βιβλίων της Άλκης Ζέη θα υλοποιήσει το σχέδιο εργασίας «Παίζω και δημιουργώ πάνω σ’ ένα βιβλίο».
Όλες οι δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από τα βιβλία
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες και Η μωβ ομπρέλα.
Μας στέλνει ένα δείγμα από αυτές τις δραστηριότητες, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.Σχόλια (0)

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ - Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα.


Σχόλια (0)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης,
η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών «Αχιλλέας Καψάλης»
και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ
σας προσκαλούν στην τιμητική βραδιά

Οι εκπαιδευτικοί Π.Ε.
τιμούν και βραβεύουν την Άλκη Ζέη για το έργο της


την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, στις 7 μ.μ.,
στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής
(10ος όροφος).

Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν
ο Μιχάλης Καλογραίας, διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης,
και ο Ανδρέας Καρακίτσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΜΝΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Η δασκάλα Αθηνά Γελαδάρη μας έστειλε πολλές φωτογραφίες και την παρακάτω επιστολή.
Στον μαραθώνιο συμμετείχαν επτά μαθητές της από την Ε΄ Δημοτικού και τέσσερις μαθητές της από τη ΣΤ΄ Δημοτικού.

Σας ευχαριστούμε και εμείς και η Άλκη Ζέη!


Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε προσωπικά ως εκπαιδευτικό να φέρω σε επαφή τους μαθητές μου με τη σημαντική αυτή ελληνίδα συγγραφέα και να χρησιμοποιήσω τα βιβλία σας πηγές για τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει. Επίσης, παιδιά από απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας συμμετείχαν σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό και δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με τρόπο ευχάριστο και εποικοδομητικό. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στον βαθμό να συνομιλούν στα διαλείμματα για τα βιβλία και να ενστερνίζονται ατάκες από τα μυθιστορήματα στις καθημερινές τους συζητήσεις. Σας συγχαίρω ακόμα μια φορά για την πρωτοβουλία, σας εύχομαι καλή δύναμη έως την περάτωση του διαγωνισμού και ελπίζω να επαναληφθεί σε επόμενες χρονιές.
Καλά αποτελέσματα!
Με εκτίμηση Γελαδάρη Αθηνά
Σχόλια (0)