GR

Blog Μεταιχμίου


RSS Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπαν δύο σπουδαίοι σύγχρονοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος,για την αγαπημένη μας Άλκη Ζέη, στο αφιέρωμα που της έκανε το εκπαιδευτικό portal ELNIPLEX.


Σχόλια (0)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΩΡΑ ΧΕΙΡΑΚΗ - Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα η αγαπημένη μας συγγραφέας με την ευκαιρία της θεατρικής διασκευής του πρώτου της βιβλίου: το "Καπλάνι της βιτρίνας" που διαβάζουμε εδώ και 52 χρόνια ανέβηκε πρώτη φορά φέτος στο θέατρο Βρετάνια.


Σχόλια (0)

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Τα ΕΥ-ΠΟ και ΛΥ-ΠΟ των μαθητών της Στ’ Δημοτικού, από τη συνάντησή τους με την Άλκη Ζέη κατά την επίσκεψή τους στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015.


Σχόλια (0)

«ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη, έχοντας συμπληρώσει 52 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε,  θα παρουσιαστεί στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7,  Αθήνα) σε μια εξόχως προσεγμένη,  άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος,  με έντεκα καταξιωμένους και ταλαντούχους  ηθοποιούς και  συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, σε ένα ονειρικό σκηνικό που έχει επιμεληθεί ο κορυφαίος σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, που θα μεταφέρουν  μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι,  στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου.
Το καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, και αποτελεί έργο-σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.
Μια υπέροχη συνδυαστική πρόταση για τους μαθητές που θα διαβάσουν το «Καπλάνι» στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» και μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο μέσα από μια άλλη μορφή τέχνης. Τις καθημερινές το θέατρο θα υποδέχεται σχολεία. Δείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες για τους συντελεστές της παράστασης και στοιχεία επικοινωνίας για κρατήσεις ομαδικών σχολικών επισκέψεων. Περισσότερα για τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα βρείτε ΕΔΩ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία
: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Προβολές 3D και Video Art: Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Κίνηση - Χορογραφία: Κική Μπάκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας,  Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
 
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Γιάννης Καρατζογιάννης,  Χριστίνα Θεοδωροπούλου,  Δημήτρης Μαύρος,  Βίκυ Μαραγκάκη,  Αλέξανδρος Βάρθης,  Αγγελική Πασπαλιάρη,  Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης,  Κωνσταντίνος  Πλεμμένος

Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Σάββατο στις 13:00
Καθημερινές για σχολεία / Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 5325563 / 6977 063881

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταμεία Θεάτρου (τηλ. 210 3221579, 210 5325563)
Σημεία πώλησης εισιτηρίων: Τηλεφωνικό Κέντρο tickethour (210 8938111), www.tickethour.com
Καταστήματα Γερμανός, Καταστήματα ΟΤΕ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΜΕΘΕΞΙΣ  2010  Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού
Οργάνωση παραγωγής: Θοδωρής  Ντουρντουρέκας
Γραμματεία: Σοφία Σαμαρά
E-mail:  info@methexis2010.gr, methexis2010@yahoo.com
Website: methexis2010.gr
Facebook: www.facebook.com/methexis2010


Σχόλια (0)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟΝ 5ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Παρατείνεται έως τις 22 Νοεμβρίου 2015 ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει τα σχολεία. Σας ενημερώνουμε επίσης πως και ο φετινός Μαραθώνιος υλοποιείται με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Διευθύνσεις Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. & Δ.Ε. –  Τμήματα Γ΄ του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ/λλου: Φ15/168513/Δ2).


Σχόλια (0)

5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου

Οκτώβριος 2015-Μάιος 2016

Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το σημαντικό έργο της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού η Α.Ζ. δίνει μέσα απ’ τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων.
Τα σημερινά παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της. Με τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης τους δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν στην ιστορία και να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος
Όσα τμήματα επιθυμούν των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Γιατί να πάρω μέρος
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών που έχει προκηρύξει το ΕΚΕΒΙ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με μια συγγραφέα της οποίας το έργο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον Μαραθώνιο
Τα παιδιά κάθε τάξης διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία της Άλκης Ζέη και απαντούν σε ερωτήσεις.

Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν:
1. Τα παπούτσια του Αννίβα, 2. Μια Κυριακή του Απρίλη, 3. Γατοκουβέντες

Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν:
1. Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, 2. Ο θείος Πλάτων

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν:
1. Το καπλάνι της βιτρίνας, 2. Ο θείος Πλάτων

Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν:
1. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, 2. Η μωβ ομπρέλα

Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν:
1. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, 2. Κοντά στις ράγιες

Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου διαβάζουν:
1. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, 2. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου διαβάζουν:
1. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, 2. Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου διαβάζουν:
1. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, 2. Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

• Τα έντυπα για κάθε τάξη με τις ερωτήσεις για απάντηση (ερωτηματολόγια) θα βρίσκεται στα σχολεία έως τις 20 Ιανουαρίου 2016.
• Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου θα κληθούν να γράψουν σύντομο κείμενο με αφορμή τα βιβλία (διαγωνισμός δημιουργικής γραφής). Τα κείμενα θα αξιολογηθούν από επιτροπή συγγραφέων παιδικών και εφηβικών βιβλίων και εκπαιδευτικών.
• Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, καθώς και τα κείμενα των μαθητών του Γυμνασίου, θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2016.
• Τα παιδιά που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις θα μπουν σε κλήρωση και πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (συνολικά 40 παιδιά) θα κερδίσουν πλούσια δώρα.
• Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο με την παρουσία της Άλκης Ζέη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
• Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν πολλούς τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.
• Η Άλκη Ζέη μπορεί να επισκεφθεί διάφορα σχολεία που θα συμμετάσχουν για να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά, εφόσον τα σχολεία το δηλώσουν και αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Πληροφορίες συμμετοχής
Για να συμμετάσχει κάθε τμήμα θα πρέπει να στείλει ηλεκτρονικά στο e-mail: marathonios@metaixmio.gr όλα τα παρακάτω στοιχεία, έως τις 31 Οκτωβρίου 2015, σημειώνοντας παράλληλα: Για τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη».

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΤΑΞΗ: ……………………………………………………………………………….ΤΜΗΜΑ: …………………
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ………………………………………………………………….
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ……………………………………………………………………………..
.ΣΧΟΛΕΙΟ: ……………………………………………………………………………………………………….
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ……………………………………………………………………………………….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΟΔΟΣ: ………………………………………………………………………………………………. ΑΡΙΘΜΟΣ: ……
ΠΟΛΗ: ………………………………………………………………. Τ.Κ.: ………………………………………..…
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ……………………………………………………………………………………………………..……
E-MAIL: …………………………………………………………………………………………………………………

Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε έντυπο με περισσότερες πληροφορίες για τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Στην τελευταία σελίδα του εντύπου θα βρείτε και το Δελτίο Συμμετοχής σε περίπτωση που θέλετε να το εκτυπώσετε, να το συμπληρώσετε και να μας το στείλετε ταχυδρομικά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 5ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:
• την κα Ελένη Παπαγεωργίου (211 3003500, εσωτ. 546, schools@metaixmio.gr)
• την κα Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, εσωτ. 525, marathonios@metaixmio.gr)


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα  αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω, είναι γεμάτο ιστορία. Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει.
Άλκη Ζέη

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνάει ποτέ το παιδί. Δεν ξεχνάει ποτέ να είναι η ίδια παιδί. Τόσο μάλιστα που πολλές είναι οι στιγμές που μας προκαλείται η έκπληξη για το πώς πιάνει την όραση του παιδιού. Γιατί υπάρχει στη συγγραφέα η ταύτιση με την ψυχολογία του παιδιού και όχι ο μιμητισμός της παιδικής συμπεριφοράς... Η λογοτεχνία για το παιδί στην Άλκη Ζέη έχει βρει τον συγγραφέα της.
Γιάννης Νεγρεπόντης

Η Άλκη Ζέη έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανανέωση του παιδικού βιβλίου τόσο με την αισθητική όσο και με την κοινωνική και παιδαγωγική αξία των έργων της.
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου

Η Άλκη Ζέη πρέπει, νομίζω, να χαιρετισθεί σαν συγγραφικό φαινόμενο.
Έλλη ΑλεξίουΣχόλια (0)

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Διαβάστε μερικές από τις καλύτερες ομαδικές ιστορίες που έγραψαν και μας έστειλαν τα τμήματα της ΣΤ΄ Δημοτικού που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμστός κόσμος της Άλκης Ζέη» που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές έπρεπε να γράψουν ένα ελεύθερο κείμενο (έως 80 λέξεις) χρησιμοποιώντας δικές τους λέξεις και, οπωσδήποτε, τους τίτλους των βιβλίων για παιδιά της Άλκης Ζέη.

pic


Το ταξίδι του Ιάσονα και του θείου Πλάτωνα
Μια βροχερή Κυριακή του Απρίλη, ο Ιάσονας και ο θείος Πλάτων αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Έφτασαν, λοιπόν, στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, κοντοστάθηκαν κοντά στις ράγιες και σχεδίαζαν κοιτώντας τα τρένα το ταξίδι τους. Μετά από λίγο εμφανίστηκε «η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», μια φίλη τους, που την αποκαλούσαν έτσι, εξαιτίας της αλλόκοτης συμπεριφοράς της. Η Κωνσταντίνα τριγυρνούσε μέσα στη βροχή, κουνώντας τη μωβ ομπρέλα της και τα παπούτσια του Αννίβα, δίπλα στο θέατρο για παιδιά, που εκείνη τη μέρα παιζόταν η παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας». Ο κόσμος γελούσε μαζί της και γι’ αυτό ο Ιάσονας και ο θείος Πλάτων στενοχωρήθηκαν και ανέβαλαν το ταξίδι τους για το μέλλον.

Συγγραφική ομάδα: Μαρίνα Σκουλικαρίτη, Μαρκέλλα Καστανιά, Οδυσσέας Πανταλέων-Διαμαντόπουλος, Ήβη Χατζή, Ματίνα Ζαφείρη, Ελεονώρα Παπουτσοπούλου, Λυδία Αγγελή, Εβίτα Χάλκου, Νεφέλη Ξυνοτρούλια, Ιωάννα Μητσέλου, Μάρκος Μιλοβάνοβιτς
Εικονογράφηση: Μάρκος Μιλοβάνοβιτς


pic

19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, Ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού

«Τα παπούτσια του Αννίβα τρύπησαν πάλι!» φώναξε δυνατά ο θείος Πλάτων! «Τι ατυχία! Αφού σήμερα είναι Κυριακή, μια Κυριακή του Απρίλη, κι όλα είναι κλειστά». Πώς θα τα πάνε στον τσαγκάρη, που είναι κοντά στις ράγιες, δίπλα στο μουσείο με το καπλάνι της βιτρίνας; Αν ο Αννίβας δεν έχει παπούτσια, πώς θα κάνει τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου; Η Κωνσταντίνα με τις αράχνες της ξεφώνισαν ότι μπορεί να πάει με την ιπτάμενη, μωβ ομπρέλα, όπως είδαν στο θέατρο για παιδιά.

pic

13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ομαδική ιστορία από το Τμήμα ΣΤ2

Το τηλέφωνο χτύπησε. Ήταν ο θείος Πλάτων. Είπε στον Αννίβα πως μια Κυριακή του Απρίλη θα πάνε στο θέατρο για παιδιά, που βρίσκεται κοντά στις ράγιες. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, μόλις το άκουσαν, αποφάσισαν να πάνε μαζί τους. Η Κυριακή έφτασε, μα ήταν βροχερή. Η μωβ ομπρέλα αποδείχτηκε χρήσιμη. Αφού βρέθηκαν τα παπούτσια του Αννίβα, ξεκίνησαν. Παρακολούθησαν την παράσταση Το καπλάνι της βιτρίνας. Σε μια αφίσα είδαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα παιζόταν Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.


Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου Ν. Ιωαννίνων
Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου, κ. Χρήστο Στουγιάννο,  της απομακρυσμένης αυτής περιοχής της Ηπείρου στην παραμεθόριο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για την πολύ ευγενική επιστολή που μας έστειλε. Χαιρόμαστε που δώσαμε την ευκαιρία στους μαθητές μέσω του Μαραθωνίου να διευρύνουν τους ψυχοσωματικούς ορίζοντές τους, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά προβλήματα. Διαβάστε την ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού
Μια Κυριακή του Απρίλη
Μια Κυριακή του Απρίλη
, ο θείος Πλάτων πήγε μαζί με την Κωνσταντίνα και τις αράχνες της στον ζωολογικό κήπο για να δούνε το καπλάνι της βιτρίνας. Ξαφνικά έπιασε βροχή και πήρανε από το αυτοκίνητο τη μωβ ομπρέλα. Τα παπούτσια της Κωνσταντίνας βράχηκαν και φόρεσε τα παπούτσια του Αννίβα. Όταν η βροχή σταμάτησε, αποφάσισαν να πάνε στο θέατρο για παιδιά που ήταν κοντά στις ράγιες. Το έργο που θα παρακολουθούσαν ήταν «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».


Σχόλια (0)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής) με επίσημη ανακοίνωσή του αναγορεύει την Άλκη Ζέη, την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, επίτιμη διδάκτορα.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού η Άλκη Ζέη δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Καλλιπόλεως, η διακεκριμένη συγγραφέας θα δώσει ομιλία με τίτλο «Ώσπου να έρθουν οι λέξεις». Την τελετή αναγόρευσης θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής Στέλιος Ν. Γεωργίου, θα αναγνώσει το ψήφισμα και θα προβεί στην περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για το έργο και την προσωπικότητα της συγγραφέα, θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Ελένη Φτιάκα. Η τελετή αναγόρευσης είναι ανοικτή για το κοινό.

Η Άλκη Ζέη θα επισκεφτεί το Δημοτικό σχολείο Λακατάμειας, καθώς και το Δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδρέα, όπου θα μιλήσει στα παιδιά για τη ζωή και το έργο της, ενώ την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, συναντά τους αναγνώστες της και υπογράφει τα βιβλία της, από τις 6:30 έως τις 8:30 το βράδυ, στο Rivergate Bookstore Café (Πάφου 4, Λατσιά).

Το πλούσιο συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη, που έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πιο αναλυτικά, κυκλοφορούν οι παρακάτω τίτλοι:
1. Η ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
2. ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
3. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
4. Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ
5. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ
6. Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ
7. Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ
8. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ
9. ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ
10. ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
11. ΑΡΒΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΟΒΕΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ - Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 τμήματος διάβασαν τη Μωβ ομπρέλα και μας έστειλαν τις ζωγραφιές τους.

Η Γιώτα ζωγράφισε την ομπρέλα-αερόστατο και μας έγραψε πως αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η γιαγιά που έλεγε τον μπαμπά βρομοεπάγγελμα.

Επίσης, έστειλε και μια γλυκιά αφιέρωση στην Άλκη Ζέη:

Όσο μεγάλος ο ουρανός
τόση κι η έμπνευσή σας
κι όσο γλυκιά είν’ η ζάχαρη
να ’ναι η διήγησή σας!

Δείτε και τη ζωγραφιά της Σωτηρίας Μαχαιρά που γράφει πως την ενθουσίασε όταν η Λέτρω καθότανε και έβλεπε τα καναρίνια που κρέμονταν στον τοίχο!


Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ - Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Οι δασκάλες των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ Δημοτικού Δήμητρα Παπαγιαννοπούλου και Αθηνά Μακροπόδη μας έστειλαν μια πολύ ωραία εργασία με σκηνές… από τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, όπως τις «είδαν» με τη φαντασία τους, τις συζήτησαν, τις κατέγραψαν, τις ζωγράφισαν, τις αποτύπωσαν στη μνήμη τους οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί τους.

Διαβάστε επίσης ένα όμορφο ποίημα που έγραψε η μαθήτρια Βασιλική Πουλά.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Με τα έργα σας ταξίδεψαν
παιδιά σημερινοί μεγάλοι,
και με τη δική τους τη σειρά
τα πρότειναν σε μας για να ξεκινήσει ο κύκλος πάλι

Διαβάζοντάς τα πηγαίναμε σε καιρούς αλλοτινούς
κάποιες φορές δύσκολους αλλά και σκοτεινούς.
Στοιχεία ενδιαφέροντα βρίσκουμε για κάθε εποχή
αλλά αυτό που πάντα μας συγκινεί είναι η κατοχή

Ο λόγος σας είναι ζωντανός
και βαθιά αυτοβιογραφικός.
Μηνύματα ισότητας και αξίες ζωής μάς περνάτε
αλλά το κέφι και η αισιοδοξία πάντα πλανάται.

Πατρίδα και ελευθερία,
σχέσεις ανθρώπων και φιλία
κατέχουν θέση πρωταρχική
μες τα δικά σας τα βιβλία

 

Και έρχονται σήμερα που η χώρα παραπαίει,
να είναι επίκαιρα όσο ποτέ, αγαπημένη μας Άλκη Ζέη.
Σχόλια (0)