GR

Blog Μεταιχμίου


RSS ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Λάβαμε το παρακάτω θερμό μήνυμα από τη φιλόλογο του Γυμνασίου Ηράκλειας Σερρών. Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Γιάννης Κοτσακιαχίδης ήταν μεταξύ των 40 τυχερών νικητών.

Αγαπητοί διοργανωτές του 5ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης "Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη",
   
Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως απλός πολίτης αυτής της χώρας για την πρωτοβουλία σας αυτή, στην οποία μόνο θετικά θα μπορούσε κάποιος να εκφράσει. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά των μαθητών μου, όταν τους ενημέρωσα για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό...

Όλη τη διάρκεια της χρονιάς ταξιδέψαμε με τα βιβλία της Άλκη Ζέη, αλλά και εκφραστήκαμε μέσα από αυτά ποικιλότροπα, καθώς τα παιδιά θέλησαν να κάνουν ομάδες ανάγνωσης στον χώρο της μικρής τους σχολικής βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια των μηνιαίων περιπάτων τους, αλλά και τις μέρες που λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να βρίσκονται στην αυλή του σχολείου. Επίσης, δραματοποίησαν αποσπάσματα από μέρη των βιβλίων και εκφράστηκαν βιώνοντας γεγονότα των ηρώων.

Ίσως, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με τέτοια προϊόντα δράσης-έκφρασης των μαθητών. Για απομακρυσμένα σχολεία, όπως το δικό μας, θα μπορούσαν οι εργασίες τους να αποστέλλονται σε μορφή video, ώστε να εμπλουτίζεται η τελική διοργάνωση, την οποία θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε και εμείς μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, θα ήθελα να σας μεταδώσω την απερίγραπτη χαρά του βραβευθέντα μαθητή του σχολείου μας, Γιάννη Κοτσακιαχίδη, από το Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών, και των υπολοίπων συμμαθητών του.

Να συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι!!!

Σας ευχαριστώ, ειλικρινά, θερμά.

Χρύσα Μπογδάνη, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών


Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Το Γυμνάσιο Καλλιθέας που συμμετείχε φέτος στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης κατάφερε να διακριθεί, αφού ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Δημήτριος Γεωργιάδης ήταν ανάμεσα στους 40 τυχερούς νικητές. Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από την υποδιευθύντρια του Γυμνασίου.
 
Αγαπητές κυρίες, Αγαπητοί κύριοι,

Με αφορμή τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (ένας από τους νικητές του οποίου είναι ο μαθητής μου, Γεωργιάδης Δημήτριος) θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσφορά των εκδόσεων " Μεταίχμιο"  στα ελληνικά γράμματα, στην ελληνική παιδεία. Η συγκεκριμένη δράση δε του Μαραθωνίου Ανάγνωσης έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στον αγώνα που κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί και, μάλιστα, οι φιλόλογοι, για την επαφή των παιδιών με το βιβλίο (κυρίως το έντυπο).

Στο σημείο αυτό, με χαρά σας αναφέρω πως στο σχολείο μου, το 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, λειτούργησε το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας, στο πλαίσιο του οποίου μελετήσαμε (με μεγάλο ενδιαφέρον) τα βιβλία της Άλκης Ζέη. Σκεπτόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη διδακτική χρονιά, έχοντας δε κατά νου να ξεκινήσουμε με το εξαιρετικό βιβλίο "Όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα" της Αγγελικής Δαρλάση.

Με εκτίμηση

Παρασκευή Πετίδου

Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Καλλιθέας


Σχόλια (0)

5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ - Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Ο 5ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» έφτασε αισίως στο τέλος του. Ευχαριστούμε όλους τους μαραθωνοδρόμους που συμμετείχαν (περισσότεροι από 22.000 μαθητές από 1.000 περίπου σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου), και αυτούς που έκοψαν το νήμα αλλά και όσους «έτρεξαν» με τα βιβλία του φετινού Μαραθωνίου. Είμαστε σίγουροι πως το αναγνωστικό τους ταξίδι ήταν συναρπαστικό και θα τους μείνει αξέχαστο. Τους ευχαριστούμε επίσης για τα σχόλια, τις εντυπώσεις και τις απαντήσεις στις προαιρετικές δραστηριότητες που μας έστειλαν. Είναι για εμάς πολύ χρήσιμα και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς για τη θετική ανταπόκριση που δείξατε και στον φετινό μας Μαραθώνιο. Η συμμετοχή σας αποδεικνύει ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες στηρίζετε και προάγετε τη φιλαναγνωσία παροτρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν το καλό βιβλίο.

Ο 5ος Μαραθώνιος, που υλοποιήθηκε με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Διευθύνσεις Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. & Δ.Ε. – Τμήματα Γ΄ του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ/λλου: Φ15/168513/Δ2), βασίστηκε στο έργο της  Άλκης Ζέη, της σημαντικότερης εν ζωή ελληνίδας συγγραφέα. Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται για ανάγνωση και για μελέτη και στα σχολεία του εξωτερικού. Τα παιδιά της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και -για πρώτη χρονιά φέτος- οι μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου κλήθηκαν να εμβαθύνουν στις ιστορίες των βιβλίων, να προβληματιστούν πάνω σε πλήθος διαχρονικών κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων και να εκφράσουν δημιουργικά τις βαθύτερες σκέψεις τους.

Για τη συμμετοχή σας στον 5ο Μαραθώνιο, θα βρείτε ΕΔΩ ένα ωραίο αναμνηστικό, το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να μοιράσετε ως ενθύμιο στους μαθητές σας. Στον κενό χώρο με τις διακεκομμένες τελείες μπορείτε να συμπληρώσετε το όνομά τους.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ
Οι σαράντα (40) νικητές που ανέδειξε η κλήρωση των τμημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, είναι:

Β΄ Δημοτικού
1.    Ο Νίκος Επιτρόπου από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
2.    Ο Βασίλης Κονταξής από το 7/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου Σάμου
3.    Η Πένυ Λεμονογιάννη από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου
4.    Η Αγγελική Μπαρούτα από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
5.    Ο Νίκος Σαρτώρος από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Γ’ Δημοτικού
1.    Ο Άγγελος Δριβήλας από το Δημοτικό Σχολείο Σταυροδρομίου Αχαΐας
2.    Η Νικολέτα Καραγιαννίδου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης
3.    Η Ζωή Καρασουλτάνη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
4.    Ο Σπύρος Παναγιωτάκης από το Ιδιωτικό Σχολείο «Μαυροματάκη Μητέρα» στα Χανιά
5.    Η Μικαέλλα Χατζηπετρή από το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου Κ.Α’ (Κύπρος)

Οι νικητές της Β΄ και της Γ΄ Δημοτικού κερδίζουν δύο παιδικές ταινίες της Disney (DVD), καθώς και βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνολικής αξίας 25 ευρώ, ο καθένας. 

Δ΄ Δημοτικού
1.    Η Μαρία Αργυριδάκη από το Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου Καλύμνου
2.    Η Άννα Γονίδη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας
3.    Η Δωροθέα Κουράκλη από το Δημοτικό Σχολείο Αφιδνών
4.    Ο Σπύρος Μπίνας από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας
5.    Ο Χρίστος Νικολάου από το Δημοτικό Σχολείο Αγγλισίδων (Κύπρος)

Η Άννα Γονίδη κερδίζει μια δωρεάν συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του STEM (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών), της επιλογής της (κύκλος 16 μαθημάτων).
Οι υπόλοιποι νικητές της Δ΄ Δημοτικού κερδίζουν από ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι της εταιρείας Smart Games, καθώς και βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνολικής αξίας 20 ευρώ, ο καθένας. 


Ε΄ Δημοτικού
1.    Η Βασιλική Κρίτου από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης
2.    Ο Νίκος Λεόντιος από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
3.    Η Ηλιοδώρα Παναγιωτίδου από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
4.    Η Εντούεσα Πρέτσι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης
5.    Η Μαρία Τσουμπέκου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Δωροθέος Σχολάριος»

ΣΤ΄ Δημοτικού
1.    Ο Γιώργος Αμανατίδης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου Θεσσαλονίκης
2.    Η Λεμονιά Βέρα από το 2ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
3.    Ο Μιχαήλ Βλαχαντώνης από το Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας
4.    Η Κωνσταντίνα Μουδατσάκη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου
5.    Ο Μίλτος Πολίτης από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

Α’ Γυμνασίου
1.    Ο Γιώργος Γιαννόπαπας από το Ιδιωτικό Σχολείο Αικατερίνης Καραχάλιου στην Αμφιάλη
2.    Η Θεοδώρα Λέφα από το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας
3.    Η Λιέττα Ιωάννου από το Κολλέγιο Ψυχικού
4.    Ο Δημήτρης Μπουγάς από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Ακοβίτικα Καλαμάτας)
5.    Η Σοφία-Άννα Σολωμού από το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου Κορινθίας

Β’ Γυμνασίου
1.    Η Μαρία Κωστοπούλου από το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
2.    Η Ιωάννα Μάρα από το Νέο Σχολείο Αργολίδας
3.    Η Σπυριδούλα Παπαδάκη από το 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων
4.    Η Γεωργία Ραχωβάλη από το 3ο Γυμνάσιο Σερρών
5.    Η Σοφία Τυράκη από το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

Γ’ Γυμνασίου
1.    Η Ειρήνη Γαλάνη από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας
2.    Ο Δημήτριος Γεωργιάδης από το 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
3.    Η Γεωργία Καραμπουλάτ από το 3ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου
4.    Ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης από το Γυμνάσιο Ηρακλείας Σερρών
5.    Ο Μιχάλης Μέντσης από το Γυμνάσιο Πολυκαρπίου Πέλλας

Οι νικητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου κερδίζουν βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνολικής αξίας 40 ευρώ, ο καθένας. 

Οι νικητές πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας (στο τηλ. 211 3003500, εσωτ. 578, κα Άννα Ευσταθίου, ή στο e-mail: marathonios@metaixmio.gr), για να μας δώσουν τα πλήρη στοιχεία τους (διεύθυνση, τηλέφωνο) και να συνεννοηθούμε για την παραλαβή των δώρων τους.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Feelgood Entertainment (www.feelgoodentertainment.gr), που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ψυχαγωγίας με ποιοτική παρουσία στον χώρο της κινηματογραφικής διανομής,  για την ευγενική χορηγία των παιδικών DVD, καθώς και το κατάστημα παιχνιδιών Παιχνιδόκουτο (Πλατεία Αθανασίου Καρύλλου 11, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9317071, www.toy-box.gr), για την ευγενική χορηγία των έξυπνων επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών που οξύνουν τη σκέψη, βοηθούν στη συγκέντρωση και στην ανάπτυξη της λογικής. Ευχαριστούμε επίσης τον STEM (Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών), που διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση (www.stem.edu.gr).
Τα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι εκπαιδευτικά βοηθήματα ή παιδικά βιβλία της επιλογής των παιδιών.

                               ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Τα 10 σχολεία που κερδίζουν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους είναι:
1. 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου Θηβών
2. 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου
3. 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου
3. 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αραχναίου Αργολίδας
4. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
5. 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Γέρας Λέσβου
6. Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνιάς (Σαντορίνη)
7. Δημοτικό Σχολείο Σταυροδρομίου Αχαΐας
8. 2ο Γυμνάσιο Δράμας
9. 7ο Γυμνάσιο Λάρισας

Τα βιβλία που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλα και χρήσιμα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς (εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία συμπεριφοράς, γνώσεων και δραστηριοτήτων, λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και εφήβους, εκπαιδευτικά βιβλία τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς, μελέτες, κλασικές εκδόσεις). Τα βιβλία θα παραδοθούν με δικά μας έξοδα αποστολής στις βιβλιοθήκες των παραπάνω σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2016.


Τώρα που ο 5ος Μαραθώνιος έφτασε στο τέλος του, θα θέλαμε πολύ να μας πείτε τις δικές σας απόψεις και σκέψεις γι’ αυτή την πρωτοβουλία που έχει πλέον γίνει θεσμός. Εάν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας, εάν σας βοήθησε στο έργο σας σχετικά με το πρόγραμμα  φιλαναγνωσίας. Στείλτε μας τις επισημάνσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση marathonios@metaixmio.gr, ώστε να τις λάβουμε υπόψη μας για μελλοντικές παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Μην ξεχνάτε πως το μεγαλύτερο δώρο είναι η απόλαυση της ανάγνωσης! Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για τη φιλαναγνωσία και νέο Μαραθώνιο, γιατί ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!
Σας ευχόμαστε ένα όμορφο, ξεκούραστο και ξένοιαστο καλοκαίρι.

Σχόλια (0)

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Λάβαμε το παρακάτω ευχαριστήριο μήνυμα από τη δασκάλα Ζωή Μώρου που συμμετείχε με το τμήμα της στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.

Εμπνευστήκαμε από τα βιβλία της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", "Η μωβ ομπρέλα " και "Το καπλάνι της βιτρίνας" και κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο με τίτλο "Ο θαυμάσιος κόσμος της Άλκης Ζέη". Την ημέρα της κλήρωσης είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά την Άλκη Ζέη, να συνομιλήσουμε και να παίξουμε μαζί της με το παιχνίδι μας!
Περάσαμε αξέχαστα!

Ευχαριστούμε πολύ!
Ε1, 4ου ΔΣ Χολαργού


Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Λάβαμε το παρακάτω γράμμα από τη δασκάλα Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου που συμμετείχε με τη Γ΄ Δημοτικού στον 5ο Μαραθώνιο. Την ευχαριστούμε τόσο εκείνη όσο και τους μαθητές της για το κοινό μας "ταξίδι".

Ένας Διαγωνισμός Ανάγνωσης τέλειωσε!Ένα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του!
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία και τη χαρά που μου δώσατε να ζήσω με τους μαθητές μου ώρες γέλιου, δημιουργίας, χαράς.
"Ο θείος Πλάτων" και "Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων" με βοήθησαν στο πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας. Η κυρία Άλκη Ζέη γνωρίζει τη συνταγή του πώς να μαγεύεις τα παιδιά!
Πολλοί μαθητές μου που δεν έπαιρναν στα χέρια τους εύκολα ένα βιβλίο να διαβάσουν, μετά από αυτές τις δυο ιστορίες, ζητούσαν κι άλλα βιβλία. Από τη στιγμή που το βιβλίο κερδίζει έστω κι έναν αναγνώστη ακόμα (στην περίπτωσή μου πολλούς!), για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία.
Τα ερωτηματολόγια είχαν εύκολες αλλά και "έξυπνες" ερωτήσεις, ώστε να ικανοποιούνται οι μαθητές ότι είναι καλοί αναγνώστες.
Τα παιδιά μου ζητούσαν να τη συναντήσουν από κοντά και να της εκφράσουν την αγάπη τους!


Σχόλια (0)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΌ ΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Αν και το σχολείο μας δεν ανήκε στα διευρυμένα ολοήμερα δημοτικά των οποίων το πρόγραμμα περιλαμβάνει ώρα Φιλαναγνωσίας, ωστόσο αδράξαμε την ευκαιρία του Μαραθωνίου Ανάγνωσης και ταξιδέψαμε. Μέσα από την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης είχαμε τη χαρά να μπούμε στον μαγευτικό κόσμο των έργων της Άλκη Ζέη. Η χαρά και η ευχαρίστηση ήταν μεγάλη. Οι μαθητές μέσα από τα συγκεκριμένα έργα έμαθαν για ιστορικά γεγονότα τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να βρεθούμε στην εποχή την οποία διαδραματίζονταν χωρίς να νιώθουν την πίεση του μαθήματος που πρέπει να διαβάσουν και να μάθουν. Επιπλέον γνώρισαν την αξία των ανθρώπινων σχέσεων που αναπτύσσονταν μέσα από τις σχέσεις των ηρώων. 
Ήταν για αυτούς το καλύτερο μάθημα Ιστορίας, Γεωγραφίας και ανθρωπισμού.
Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση! Ελπίζουμε και σε μελλοντικούς Μαραθωνίους που στόχο θα έχουν την προώθηση του πολύ καλού λογοτεχνικού βιβλίου παροτρύνοντας τους μαθητές-μελλοντικούς ενήλικες να αγαπήσουν το ωραίο και την ελληνική γλώσσα.

Με εκτίμηση
Η δασκάλα της Δ΄ τάξης
Αθανασία Κιοσέ


Σχόλια (0)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Ο 5ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» έφτασε αισίως στο τέλος του και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή των μαθητών τους, και όσων «τερμάτισαν» αλλά και όσων «έτρεξαν» με τα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, αλλά δεν κατάφεραν να τα διαβάσουν όλα.
Φέτος, ο Μαραθώνιος βασίστηκε στο έργο της Άλκης Ζέη. Τα παιδιά της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τα βιβλία της και να γνωρίσουν το έργο της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

H μεγάλη μέρα της κλήρωσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), στις 7 μ.μ., παρουσία της Άλκης Ζέη. Η κλήρωση είναι ανοιχτή στα σχολεία που συμμετείχαν στον 5ο Μαραθώνιο.

Σαράντα (40) συνολικά μαθητές/τριες, πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου) θα κερδίσουν πλούσια δώρα (για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα μέσω του διαδικτυακού μας τόπου). Επιπλέον, δέκα (10) σχολεία θα κερδίσουν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.

Εάν ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση της κλήρωσης, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: marathonios@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail) ή, εάν είστε εκπαιδευτικός, το σχολείο και τον αριθμό των μαθητών που θα παρακολουθήσουν την κλήρωση, καθώς και την ένδειξη: ΚΛΗΡΩΣΗ 5ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

Τώρα που και ο 5ος Μαραθώνιος έφτασε στο τέλος του, θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τις απόψεις και τις σκέψεις των εκπαιδευτικών γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Εάν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, εάν τους βοήθησε στο έργο τους σχετικά με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να μας στείλουν τις επισημάνσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@metaixmio.gr, ώστε να τις λάβουμε υπόψη μας για μελλοντικές παρόμοιες πρωτοβουλίες.


Σχόλια (0)

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΟΥΒΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Γουβών Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουνν μέσω skype με την Άλκη Ζέη στις 29 Μαρτίου 2016 και να της υποβάλουν τις ερωτήσεις τους. Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η ανάγνωση των βιβλίων της "Η μωβ ομπρέλα", Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της", "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο".
Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ.


Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 21Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού με τη βοήθεια της δασκάλας τους Νίκης Κρόμπα διάβασαν και εικονογράφησαν το βιβλίο «Μια Κυριακή του Απρίλη» της Άλκης Ζέη. Δείτε ΕΔΩ το ωραίο βίντεο που μας έστειλαν.


Σχόλια (0)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ - Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Η δεύτερη φάση του Μαραθωνίου θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή των ερωτηματολογίων. Τα παιδιά, όπως ήδη γνωρίζετε, θα πρέπει να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις (εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρονται ως προαιρετικές) και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια, καθώς και τα κείμενα που έχουν κληθεί να γράψουν τα παιδιά του Γυμνασίου (άσκηση δημιουργικής γραφής),  και να τα επιστρέψουν έως τις 31 Μαρτίου 2016 (δείτε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επιστροφής των ερωτηματολογίων). Οι σωστές απαντήσεις μπαίνουν σε κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο (για την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο θα σας ενημερώσουμε σύντομα). Η κλήρωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Σαράντα (40) συνολικά μαθητές/τριες, πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου) θα κερδίσουν πλούσια δώρα (για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα μέσω του διαδικτυακού μας τόπου και με νέα επιστολή). Παράλληλα, δέκα (10) σχολεία που συμμετέχουν στον 5ο Μαραθώνιο και έχουν επιστρέψει τα ερωτηματολόγια των μαθητών τους θα κληρωθούν, ώστε να παραλάβουν τιμής ένεκεν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ
Θερμή παράκληση να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και να τις τηρήσετε όσο πιο πιστά μπορείτε για τη διευκόλυνση όλων μας.
Από τις 15 Μαρτίου και εξής μπορεί να ξεκινήσει η επιστροφή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων (και των κειμένων των παιδιών του Γυμνασίου).
• Τα σχολεία που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με περισσότερα από ένα τμήματα και τάξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε ένα πακέτο τα ερωτηματολόγια και να μας τα έχουν στείλει έως τις 31 Μαρτίου (καταληκτική ημερομηνία με σφραγίδα αποστολής η 31η Μαρτίου).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα θέλαμε να μην σταλούν πολλά διαφορετικά πακέτα (από κάθε τμήμα ξεχωριστά), αλλά ένα πακέτο από κάθε σχολείο.
• Στο συνολικό πακέτο του σχολείου θα υπάρχουν υποφάκελοι με τα ερωτηματολόγια κάθε τμήματος. Σε κάθε υποφάκελο να αναγράφονται η τάξη και το τμήμα, καθώς και ο αριθμός των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που εσωκλείονται.
• Η διεύθυνση αποστολής είναι: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Πατίλη 3, 10442, Κολωνός Αθήνα, τηλ. 211 3003500. Στο πακέτο να αναγράφεται: Για τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη». Για περαιτέρω πληροφορίες ή απορίες, θα επικοινωνείτε με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο τηλ. 211 3003500.
• Η επιστροφή των ερωτηματολογίων θα γίνει μέσω της εταιρείας Γενική Ταχυδρομική.
Τα έξοδα της αποστολής αναλαμβάνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το δίκτυο καταστημάτων της Γενικής Ταχυδρομικής με όλα τα σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, ανά περιοχή, και τα τηλέφωνά τους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxydromiki.gr μπορείτε να βρείτε μέσω χάρτη σε ποιο κατάστημα ανήκει η περιοχή σας αλλά και το πλησιέστερο κατάστημα στο σχολείο σας, εισάγοντας τη διεύθυνση (οδός, αριθμός, περιοχή).
Επικοινωνήστε με το κοντινότερο κατάστημα της περιοχής σας για να παραλάβει από το σχολείο σας το πακέτο που θα έχετε ετοιμάσει (να τονίσετε ότι η χρέωση είναι του παραλήπτη). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα καταβάλετε κάποιο χρηματικό ποσό για την αποστολή, ακόμα και αν κάτι τέτοιο σας ζητηθεί από το κατάστημα που θα σας εξυπηρετήσει. Σε αυτή την περίπτωση να μας ενημερώσετε αμέσως.


Σχόλια (0)