GR

Blog Μεταιχμίου

θέματα: Ιούνιος 2016


RSS ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ - Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Λάβαμε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή από το 2ο Γυμνάσιο Δράμας, ένα από τα δέκα τυχερά σχολεία που κέρδισαν για τη βιβλιοθήκη τους πολλά βιβλία. Ευχόμαστε τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.


Αγαπητοί διοργανωτές του Μαραθώνιου ανάγνωσης,


   Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη «κούρσα» που μας χαρίσατε. Ξεκινήσαμε περισσότεροι, τερματίσαμε λιγότεροι. Έτσι δε γίνεται άλλωστε στους περισσότερους μαραθώνιους; Απολαύσαμε τη διαδρομή γιατί γνωρίσαμε καινούρια  και «απάτητα» για μας «μέρη», δεθήκαμε μεταξύ μας εμείς οι συναθλητές, συμμεριστήκαμε τα προβλήματα του Πέτρου, βοηθήσαμε την Κωνσταντίνα να απαλλαγεί από τις αράχνες της, με λίγα λόγια... άξιζε τον κόπο, θα το θυμόμαστε.

   Χαρήκαμε επίσης πολύ που είμαστε ένα από τα δέκα τυχερά σχολεία και η βιβλιοθήκη μας θα εμπλουτιστεί με νέα βιβλία. Είναι πολύ σημαντικό για μας, καθώς τα «παράθυρα» που μας ανοίγονται για να δούμε τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες δεν είναι ούτε πολλά και δυστυχώς ούτε μεγάλα, μια και είμαστε ένα επαρχιακό σχολείο. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε και υποσχόμαστε να την αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

   Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον επόμενο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.

Καλό καλοκαίρι

Με εκτίμηση, οι μαθήτριες/-ες, η εκπαιδευτικός Χατζή Μαρία και η Δ/νση του 2ου Γυμνασίου ΔράμαςΣχόλια (0)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ - Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Έπειτα από πολλές ταχυδρομικές περιπέτειες, ένας φάκελος γεμάτος φαντασία και αγάπη έφτασε προ ημερών στην πόρτα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους Μαρίας Τσαγκαλίδου και Ειρήνης Χατζηγεωργιάδου, διάβασαν, ζωγράφισαν, έγραψαν, συνέθεσαν, τραγούδησαν και πάνω απ’ όλα απόλαυσαν! Όπως λένε και τα ίδια τα παιδιά: «Ο Πέτρος, η Αντιγόνη, η Λέτρω, η «μωβ ομπρέλα», ο κ. Μαρσέλ έγιναν φίλοι μας και μας οδήγησαν σε ταξίδια ιδιαίτερα!»


Δείτε και ακούστε τις δημιουργίες των μαθητών που βασίστηκαν στα βιβλία Η μωβ ομπρέλα και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.


Η μωβ ομπρέλα


Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, στίχοι - μουσική: Κωνσταντίνα Χριστίδου, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού


Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, στίχοι: Σωτήρης Ρουστέμης, μαθητής της Ε’ Δημοτικού, μουσική: Für Elise, L.V. Beethoven
Σχόλια (0)

ΜΙΑ ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Τα παιδιά της Β’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου Δράμας δημιουργούν!
Σχόλια (0)

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ - Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Μια συζήτηση της Άλκης Ζέη με τον Θανάση Θ. Νιάρχο

τώρα στις προθήκες των βιβλιοπωλείωνΗ σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και θα θέλαμε για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη». Το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί από 1.000 σχολεία όλης της Ελλάδας και της Κύπρου επέλεξαν να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους σε ένα προαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φανερώνει έμπρακτα τόσο το ενδιαφέρον των πρώτων για τη φιλαναγνωσία και το καλό βιβλίο, όσο και την ανάγκη των δεύτερων για μια περισσότερο ουσιαστική και σφαιρική μόρφωση. Σε μια εποχή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο φετινός Μαραθώνιος κάλεσε τους μαθητές να διαβάσουν το έργο της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων Άλκης Ζέη. Η Άλκη Ζέη συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού το έργο της δίνει αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων.Με αφορμή τη συμμετοχή σας στον φετινό Μαραθώνιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου Άλκη Ζέη: Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου, το οποίο βασίζεται στη συζήτηση της συγγραφέα με τον Θανάση Νιάρχο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στις 4 Απριλίου του 2016. Η συγγραφέας απαντά σε διεισδυτικές ερωτήσεις του Θανάση Νιάρχου για τη ζωή, τις συναντήσεις της με σπουδαίες προσωπικότητες, καθώς και για τη στάση της απέναντι στις προκλήσεις του χθες και του σήμερα. Η Άλκη Ζέη μιλά για βιώματα που εκτυλίσσονται παράλληλα με τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας -τις πολιτικές αντιφάσεις, τους αγώνες, τις ανατροπές, τους διωγμούς και τα συλλογικά οράματα-, γεγονότα που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας. Ο προφορικός τόνος του κειμένου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση έχουν ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο που ζωντανεύει στα μάτια των αναγνωστών την πολυσχιδή προσωπικότητα μιας συγγραφέα, το έργο της οποίας αποτελεί σταθμό για τα ελληνικά γράμματα, και το οποίο όλοι εσείς βοηθήσατε τους μαθητές σας να γνωρίσουν σε βάθος με τη συμμετοχή σας στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Το περιστατικό το είχε πει ο γιος μου και το είχαν πάρει μετά τη Μεταπολίτευση όλες οι εφημερίδες και το έγραφαν. Έλεγε: «Όταν ήμασταν στη Μόσχα και σας ρωτούσαμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέγατε “όταν φύγει ο Καραμανλής”. Τώρα στο Παρίσι όταν σας ρωτάμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέτε “όταν επιστρέψει ο Καραμανλής”. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται!». Και όταν συνάντησα σε μια δεξίωση της UNESCO τον Καραμανλή, που είχε ακούσει το ανέκδοτο και του είχε αρέσει πολύ και με ρώτησε «Τι κάνει ο γιος σου με τα ανέκδοτα;», λέω «Καλά, κύριε πρόεδρε, και εύχομαι να μη χρειαστεί να ξαναρωτήσει».

Ευχαριστούμε και πάλι όλους τους εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τους μαθητές τους να λάβουν μέρος στον 5o Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα βρίσκονται πάντα δίπλα σε όσους από εσάς αναζητούν δυναμικές πρωτοβουλίες προς όφελος των μαθητών τους.

Σας ευχόμαστε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο καλοκαίρι.
Σχόλια (0)

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΤΙΣ 20/4/2016 - Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό υλικό.

Smiley face


Σχόλια (0)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» - Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές Γυμνασίου που επιστράτευσαν τη φαντασία και τη δημιουργική τους διάθεση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Μαραθωνίου.
Παρακάτω θα βρείτε τα κείμενα των μαθητών που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν. Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς συγγραφείς!

Α’ Γυμνασίου

1.    Γιώργος Γιαννόπουλος, Εκπαιδευτήρια Αικ. Καραχάλιου
2.    Δημήτρης Μπουγάς, Εκπαιδευτήρια Μπουγά
3.    Θεοδώρα Λέφα, Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας
4.    Λιέττα Ιωάννου, Κολλέγιο Ψυχικού
5.    Σοφία-Άννα Σολωμού, Γυμνάσιο Χιλιομοδίου Κορινθίας

Β’ Γυμνασίου

1.    Ιωάννα Μάρα, Νέο Σχολείο Αργολίδας
2.    Μαρία Κωστοπούλου, Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
3.    Γεωργία Ραχωβάλη, 3ο Γυμνάσιο Σερρών
4.    Σπυριδούλα Παπαδάκη, 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων
5.    Γεωργία Τυράκη, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

Γ’ Γυμνασίου

1.    Γεωργία Καραμπουλάτ, 3ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου
2.    Δημήτριος Γεωργιάδης, 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
3.    Γιάννης Κοτσακιαχίδης, Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών
4.    Ειρήνη Γαλάνη, Μουσικό Σχολείο Αργολίδας
5.    Μιχάλης Μέντσης, Γυμνάσιο Πολυκαρπίου ΠέλλαςΣχόλια (0)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Λάβαμε το παρακάτω θερμό μήνυμα από τη φιλόλογο του Γυμνασίου Ηράκλειας Σερρών. Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Γιάννης Κοτσακιαχίδης ήταν μεταξύ των 40 τυχερών νικητών.

Αγαπητοί διοργανωτές του 5ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης "Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη",
   
Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως απλός πολίτης αυτής της χώρας για την πρωτοβουλία σας αυτή, στην οποία μόνο θετικά θα μπορούσε κάποιος να εκφράσει. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά των μαθητών μου, όταν τους ενημέρωσα για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό...

Όλη τη διάρκεια της χρονιάς ταξιδέψαμε με τα βιβλία της Άλκη Ζέη, αλλά και εκφραστήκαμε μέσα από αυτά ποικιλότροπα, καθώς τα παιδιά θέλησαν να κάνουν ομάδες ανάγνωσης στον χώρο της μικρής τους σχολικής βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια των μηνιαίων περιπάτων τους, αλλά και τις μέρες που λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να βρίσκονται στην αυλή του σχολείου. Επίσης, δραματοποίησαν αποσπάσματα από μέρη των βιβλίων και εκφράστηκαν βιώνοντας γεγονότα των ηρώων.

Ίσως, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με τέτοια προϊόντα δράσης-έκφρασης των μαθητών. Για απομακρυσμένα σχολεία, όπως το δικό μας, θα μπορούσαν οι εργασίες τους να αποστέλλονται σε μορφή video, ώστε να εμπλουτίζεται η τελική διοργάνωση, την οποία θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε και εμείς μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, θα ήθελα να σας μεταδώσω την απερίγραπτη χαρά του βραβευθέντα μαθητή του σχολείου μας, Γιάννη Κοτσακιαχίδη, από το Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών, και των υπολοίπων συμμαθητών του.

Να συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι!!!

Σας ευχαριστώ, ειλικρινά, θερμά.

Χρύσα Μπογδάνη, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών


Σχόλια (0)

ΑΠΟ ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Το Γυμνάσιο Καλλιθέας που συμμετείχε φέτος στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης κατάφερε να διακριθεί, αφού ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Δημήτριος Γεωργιάδης ήταν ανάμεσα στους 40 τυχερούς νικητές. Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από την υποδιευθύντρια του Γυμνασίου.
 
Αγαπητές κυρίες, Αγαπητοί κύριοι,

Με αφορμή τον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (ένας από τους νικητές του οποίου είναι ο μαθητής μου, Γεωργιάδης Δημήτριος) θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσφορά των εκδόσεων " Μεταίχμιο"  στα ελληνικά γράμματα, στην ελληνική παιδεία. Η συγκεκριμένη δράση δε του Μαραθωνίου Ανάγνωσης έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στον αγώνα που κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί και, μάλιστα, οι φιλόλογοι, για την επαφή των παιδιών με το βιβλίο (κυρίως το έντυπο).

Στο σημείο αυτό, με χαρά σας αναφέρω πως στο σχολείο μου, το 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, λειτούργησε το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας, στο πλαίσιο του οποίου μελετήσαμε (με μεγάλο ενδιαφέρον) τα βιβλία της Άλκης Ζέη. Σκεπτόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη διδακτική χρονιά, έχοντας δε κατά νου να ξεκινήσουμε με το εξαιρετικό βιβλίο "Όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα" της Αγγελικής Δαρλάση.

Με εκτίμηση

Παρασκευή Πετίδου

Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Καλλιθέας


Σχόλια (0)