GR

Blog Μεταιχμίου

θέματα: Σεπτέμβριος 2012


RSS ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Διαβάστε μερικές από τις καλύτερες ομαδικές ιστορίες που έγραψαν και μας έστειλαν τα τμήματα της ΣΤ΄ Δημοτικού που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμστός κόσμος της Άλκης Ζέη» που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές έπρεπε να γράψουν ένα ελεύθερο κείμενο (έως 80 λέξεις) χρησιμοποιώντας δικές τους λέξεις και, οπωσδήποτε, τους τίτλους των βιβλίων για παιδιά της Άλκης Ζέη.

pic


Το ταξίδι του Ιάσονα και του θείου Πλάτωνα
Μια βροχερή Κυριακή του Απρίλη, ο Ιάσονας και ο θείος Πλάτων αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Έφτασαν, λοιπόν, στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, κοντοστάθηκαν κοντά στις ράγιες και σχεδίαζαν κοιτώντας τα τρένα το ταξίδι τους. Μετά από λίγο εμφανίστηκε «η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», μια φίλη τους, που την αποκαλούσαν έτσι, εξαιτίας της αλλόκοτης συμπεριφοράς της. Η Κωνσταντίνα τριγυρνούσε μέσα στη βροχή, κουνώντας τη μωβ ομπρέλα της και τα παπούτσια του Αννίβα, δίπλα στο θέατρο για παιδιά, που εκείνη τη μέρα παιζόταν η παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας». Ο κόσμος γελούσε μαζί της και γι’ αυτό ο Ιάσονας και ο θείος Πλάτων στενοχωρήθηκαν και ανέβαλαν το ταξίδι τους για το μέλλον.

Συγγραφική ομάδα: Μαρίνα Σκουλικαρίτη, Μαρκέλλα Καστανιά, Οδυσσέας Πανταλέων-Διαμαντόπουλος, Ήβη Χατζή, Ματίνα Ζαφείρη, Ελεονώρα Παπουτσοπούλου, Λυδία Αγγελή, Εβίτα Χάλκου, Νεφέλη Ξυνοτρούλια, Ιωάννα Μητσέλου, Μάρκος Μιλοβάνοβιτς
Εικονογράφηση: Μάρκος Μιλοβάνοβιτς


pic

19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, Ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού

«Τα παπούτσια του Αννίβα τρύπησαν πάλι!» φώναξε δυνατά ο θείος Πλάτων! «Τι ατυχία! Αφού σήμερα είναι Κυριακή, μια Κυριακή του Απρίλη, κι όλα είναι κλειστά». Πώς θα τα πάνε στον τσαγκάρη, που είναι κοντά στις ράγιες, δίπλα στο μουσείο με το καπλάνι της βιτρίνας; Αν ο Αννίβας δεν έχει παπούτσια, πώς θα κάνει τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου; Η Κωνσταντίνα με τις αράχνες της ξεφώνισαν ότι μπορεί να πάει με την ιπτάμενη, μωβ ομπρέλα, όπως είδαν στο θέατρο για παιδιά.

pic

13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ομαδική ιστορία από το Τμήμα ΣΤ2

Το τηλέφωνο χτύπησε. Ήταν ο θείος Πλάτων. Είπε στον Αννίβα πως μια Κυριακή του Απρίλη θα πάνε στο θέατρο για παιδιά, που βρίσκεται κοντά στις ράγιες. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, μόλις το άκουσαν, αποφάσισαν να πάνε μαζί τους. Η Κυριακή έφτασε, μα ήταν βροχερή. Η μωβ ομπρέλα αποδείχτηκε χρήσιμη. Αφού βρέθηκαν τα παπούτσια του Αννίβα, ξεκίνησαν. Παρακολούθησαν την παράσταση Το καπλάνι της βιτρίνας. Σε μια αφίσα είδαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα παιζόταν Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.


Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου Ν. Ιωαννίνων
Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου, κ. Χρήστο Στουγιάννο,  της απομακρυσμένης αυτής περιοχής της Ηπείρου στην παραμεθόριο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για την πολύ ευγενική επιστολή που μας έστειλε. Χαιρόμαστε που δώσαμε την ευκαιρία στους μαθητές μέσω του Μαραθωνίου να διευρύνουν τους ψυχοσωματικούς ορίζοντές τους, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά προβλήματα. Διαβάστε την ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Ομαδική ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού
Μια Κυριακή του Απρίλη
Μια Κυριακή του Απρίλη
, ο θείος Πλάτων πήγε μαζί με την Κωνσταντίνα και τις αράχνες της στον ζωολογικό κήπο για να δούνε το καπλάνι της βιτρίνας. Ξαφνικά έπιασε βροχή και πήρανε από το αυτοκίνητο τη μωβ ομπρέλα. Τα παπούτσια της Κωνσταντίνας βράχηκαν και φόρεσε τα παπούτσια του Αννίβα. Όταν η βροχή σταμάτησε, αποφάσισαν να πάνε στο θέατρο για παιδιά που ήταν κοντά στις ράγιες. Το έργο που θα παρακολουθούσαν ήταν «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».


Σχόλια (0)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής) με επίσημη ανακοίνωσή του αναγορεύει την Άλκη Ζέη, την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, επίτιμη διδάκτορα.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού η Άλκη Ζέη δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Καλλιπόλεως, η διακεκριμένη συγγραφέας θα δώσει ομιλία με τίτλο «Ώσπου να έρθουν οι λέξεις». Την τελετή αναγόρευσης θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής Στέλιος Ν. Γεωργίου, θα αναγνώσει το ψήφισμα και θα προβεί στην περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για το έργο και την προσωπικότητα της συγγραφέα, θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Ελένη Φτιάκα. Η τελετή αναγόρευσης είναι ανοικτή για το κοινό.

Η Άλκη Ζέη θα επισκεφτεί το Δημοτικό σχολείο Λακατάμειας, καθώς και το Δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδρέα, όπου θα μιλήσει στα παιδιά για τη ζωή και το έργο της, ενώ την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, συναντά τους αναγνώστες της και υπογράφει τα βιβλία της, από τις 6:30 έως τις 8:30 το βράδυ, στο Rivergate Bookstore Café (Πάφου 4, Λατσιά).

Το πλούσιο συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη, που έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πιο αναλυτικά, κυκλοφορούν οι παρακάτω τίτλοι:
1. Η ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
2. ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
3. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
4. Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ
5. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ
6. Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ
7. Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ
8. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ
9. ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ
10. ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
11. ΑΡΒΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΟΒΕΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.Σχόλια (0)