GR

Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα


RSS Η κλήρωση που θα αναδείξει τους νικητές στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης "Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα" - Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα»

για τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού,

Οκτώβριος 2016-Μάιος 2017

Smiley face


Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Έφτασε η ώρα που όλοι περιμένατε. Οι περισσότεροι μικροί μαραθωνοδρόμοι έφτασαν στον προορισμό τους. Η μεγάλη κλήρωση που θα αναδείξει στη συνέχεια τους τυχερούς θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), στις 11 π.μ. Η κλήρωση είναι ανοιχτή στα σχολεία και στους μαθητές που συμμετείχαν στον 6ο Μαραθώνιο.
Είκοσι πέντε (25) συνολικά μαθητές/τριες, πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού) θα κερδίσουν πλούσια δώρα (για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα μέσω του διαδικτυακού μας τόπου και με ηλεκτρονική επιστολή). Επιπλέον, δέκα (10) σχολεία θα κερδίσουν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.
Εάν ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση της κλήρωσης, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: marathonios@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail) ή, εάν είστε εκπαιδευτικός, το σχολείο και τον αριθμό των μαθητών που θα παρακολουθήσουν την κλήρωση, καθώς και την ένδειξη: ΚΛΗΡΩΣΗ 6ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά για την ανταπόκρισή σας στον 6o Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα». Η συμμετοχή σας αποδεικνύει ότι, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, στηρίζετε και προάγετε τη φιλαναγνωσία παροτρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν το καλό βιβλίο. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους/τις μαθητές/τριες που «έτρεξαν» στον 6ο Μαραθώνιο και ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή επιτυχία.  
Φέτος, ο Μαραθώνιος βασίστηκε σε έργα καταξιωμένων και νέων ταλαντούχων ελλήνων συγγραφέων των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με κεντρικά πρόσωπα ήρωες και ηρωίδες της παιδικής λογοτεχνίας, από τους ρωμαλέους ήρωες της μυθολογίας ως τος σεμνούς αλλά δυναμικούς ήρωες της καθημερινότητας.

Τώρα που και ο 6ος Μαραθώνιος έφτασε στο τέλος του, θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τις απόψεις και τις σκέψεις των εκπαιδευτικών γι’ αυτή την πρωτοβουλία που αποτελεί πλέον ετήσιο θεσμό. Εάν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας, εάν σας βοήθησε στο έργο σας σχετικά με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να μας στείλουν τις επισημάνσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@metaixmio.gr, ώστε να τις λάβουμε υπόψη μας για μελλοντικές παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 6ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:

• την κα Δαρεία Τζαννετάκη (211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).Σχόλια (0)

ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΚΥΠΡΟΥ - Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παρεκκλησιάς έγραψαν «Το τραγούδι των Σειρήνων», εμπνευσμένοι από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Πούλου. Εδώ, σε παγκόσμια πρώτη. Απολαύστε το!

Είμαι η Σειρήνα Ιμερόπη
μια γυναίκα φτερωτή.
Ζω στην Ανθεμόεσσα
το μακρινό νησί.
Μαζί με την αδελφή μου
παίζουμε λύρα και φλογέρα.
Ο Αχελώος είναι ο πατέρας μας
ο πιο γνωστός ποτάμιος Θεός.
Μας έμαθε ν’ ακούμε
όλους της φύσης τους ήχους
και μ΄ αυτούς μουσική να παίζουμε
και τους ναύτες να μαγεύουμε.
Όποιος περάσει από τα μέρη μας
σαν το καράβι του τσακιστεί στα βράχια
ξεχνά όλα του τα βάσανα.
Ο λόγος είναι απλός: το  γλυκό τραγούδι μας.
Αλλά ποτέ δε φταίμ’ εμείς...
Εκείνοι είναι οι απρόσεχτοι!

***

Η μουσική μάς αρέσει πολύ
όπως και το τραγούδι.
Παίζουμε λύρα και φλογέρα
γιατί μας έμαθε ο πατέρας
που Αχελώο τον ελένε
ο Θεός των ποταμών.
Αυτός μας έμαθε να ακούμε
της φύσης το γάργαρο νερό.
Αυτός μας δίδαξε να ακούμε
το κελάηδημα των πουλιών.
Γι’ αυτό κι εμείς μαγευτήκαμε
απ’ αυτόν το μαγικό σκοπό.

***

Μια μέρα στα βαθιά
είδαμε τον Οδυσσέα από μακριά.
Από ψηλά στα βράχια
αρχίσαμε να τραγουδάμε.
Μα άδικος ο κόπος μας!
Γιατί έβαλε αυτός,
ο Οδυσσέας, ο ξακουστός,
κερί στων συντρόφων του τ’ αυτιά
και στου πλοίου το κατάρτι δέθηκε.
Αυτός δεν άντεχε το τραγούδι μας,
γι’ αυτό φώναζε στους συντρόφους του
να τον ελευθερώσουν.
Μάταια όμως το παλέψαμε!
Όταν το καράβι απομακρύνθηκε,
το ταξίδι του συνέχισε
στην Ιθάκη για να φτάσει.

***

Άλλη μια μέρα ξαφνικά
ο Ιάσονας με την Αργώ του,
το ξακουστό καράβι,
πέρασε κι αυτός απ’ το νησί.
Τραγουδούσαμε και πάλι συνεχώς,
αλλά αυτός αρνήθηκε το δικό μας τον σκοπό.
Ο Ορφέας, ο ξακουστός μουσικός,
έπαιζε τη λύρα του συνεχώς.
Μα, η δική του μουσική, δυστυχώς,
ήτανε καταπληκτική!
Έτσι ξέφυγε από μας
μια για πάντα, μακριά.

***

Είμαι η Σειρήνα Ιμερόπη,
μια γυναίκα φτερωτή.
Δεν ξέρω άλλο τι να πω
Ντο, ρε, μι, φα, σολ…


Σχόλια (0)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ 6ΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Η προθεσμία επιστροφής των ερωτηματολογίων παρατείνεται και ως καταληκτική ημερομηνία επιστροφής τους ορίζεται η 28η Απριλίου (σύμφωνα με τη σφραγίδα αποστολής).


Σχόλια (0)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ - Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Θερμή παράκληση να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και να τις τηρήσετε όσο πιο πιστά μπορείτε για τη διευκόλυνση όλων μας.
Από τις 20 Μαρτίου και εξής μπορεί να ξεκινήσει η επιστροφή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, με καταληκτική ημερομηνία την 10η Απριλίου (σύμφωνα με τη σφραγίδα αποστολής).
• Τα σχολεία που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με περισσότερα από ένα τμήματα και τάξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια σε ένα πακέτο.
• Στο συνολικό πακέτο του σχολείου θα υπάρχουν υποφάκελοι με τα ερωτηματολόγια κάθε τμήματος. Σε κάθε υποφάκελο να αναγράφονται η τάξη και το τμήμα, καθώς και ο αριθμός των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που εσωκλείονται.
• Η διεύθυνση αποστολής είναι: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Πατίλη 3, 10442, Κολωνός Αθήνα, τηλ. 211 3003500. Στο πακέτο να αναγράφεται: Για τον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα». Για περαιτέρω πληροφορίες ή απορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο τηλ. 211 3003500.
• Η επιστροφή των ερωτηματολογίων θα γίνει μέσω της εταιρείας Γενική Ταχυδρομική.
Τα έξοδα της αποστολής αναλαμβάνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
ΕΔΩ θα βρείτε το δίκτυο καταστημάτων της Γενικής Ταχυδρομικής με όλα τα σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, ανά περιοχή, και τα τηλέφωνά τους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxydromiki.com μπορείτε να βρείτε μέσω χάρτη σε ποιο κατάστημα ανήκει η περιοχή σας αλλά και το πλησιέστερο κατάστημα στο σχολείο σας, εισάγοντας τη διεύθυνση (οδός, αριθμός, περιοχή).
Επικοινωνήστε με το κοντινότερο κατάστημα της περιοχής σας για να παραλάβει από το σχολείο σας το πακέτο που θα έχετε ετοιμάσει (να τονίσετε ότι η χρέωση είναι του παραλήπτη). ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην καταβάλετε κάποιο χρηματικό ποσό για την αποστολή, ακόμα και αν κάτι τέτοιο σας ζητηθεί από το κατάστημα που θα σας εξυπηρετήσει. Σε αυτή την περίπτωση, να μας ενημερώσετε αμέσως.


Σχόλια (0)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα»

για τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού,

Οκτώβριος 2016-Μάιος 2017

Smiley faceΑγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ερωτηματολόγιο του 6ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης που απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Δημοτικού δεν περιέχει τις ερωτήσεις και δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο βιβλίο Το τραγούδι των Σειρήνων του Κώστα Πούλου, το οποίο περιλαμβάνεται στα βιβλία που πρέπει να διαβάσουν οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει εκ παραδρομής ερωτήσεις που αφορούν το βιβλίο Το αίνιγμα της Σφίγγας του ίδιου συγγραφέα. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία.

Για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού σύντομα θα παραλάβετε συμπληρωματικό υλικό που αποτελείται από ένα φύλλο Α4 με τις σωστές ερωτήσεις και δραστηριότητες, βασισμένες στο βιβλίο Το τραγούδι των Σειρήνων, με τις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές σας. Τις ερωτήσεις που αφορούν Το αίνιγμα της Σφίγγας μπορείτε να τις αξιοποιήσετε στην τάξη σας σε περίπτωση που θα θέλατε να επεξεργαστείτε και το εν λόγω βιβλίο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις που αφορούν και τα τέσσερα βιβλία: Η αρπαγή του Κέρβερου, Τα μήλα των Εσπερίδων, Το τραγούδι των Σειρήνων και Λαβύρινθος και Μινώταυρος (εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρονται ως προαιρετικές). Ως εκ τούτου θα σας παρακαλούσαμε στην επιστροφή των ερωτηματολογίων που θα γίνει τον Απρίλιο να συμπεριλάβετε συμπληρωμένο και το συμπληρωματικό υλικό, συνημμένο στο ερωτηματολόγιο του κάθε μαθητή σας.


Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την προσοχή και την κατανόησή σας.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές σας!


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 6ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:

• την κα Δαρεία Τζαννετάκη (211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).Σχόλια (0)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ 6ΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα»

για τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού,

Οκτώβριος 2016-Μάιος 2017

Smiley faceΑγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία και δημιουργία.
Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι η αποστολή των ερωτηματολογίων για τον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα» έχει ήδη ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μηνός. Εάν κάποιο σχολείο δεν έχει παραλάβει τα ερωτηματολόγια έως τις 6 Φεβρουαρίου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στο e-mail: marathonios@metaixmio.gr.
Τα ερωτηματολόγια είναι ατομικά για κάθε παιδί και πρέπει να δοθούν σε όσους μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στον Μαραθώνιο. Είναι στην ευχέρεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού να αποφασίσει εάν τα ερωτηματολόγια θα δουλευτούν και θα απαντηθούν στην τάξη ή στο σπίτι από τους μαθητές.
Τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις (εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρονται ως προαιρετικές).
Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια και να μας τα επιστρέψουν το αργότερο έως τις 9 Απριλίου 2017 (στα ερωτηματολόγια αναγράφεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να δώσουν στους δασκάλους τους τα ερωτηματολόγια έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να μας τα επιστρέψετε).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα περιμένετε δική μας ενημέρωση για να επιστρέψετε τα ερωτηματολόγια. Θα σας δώσουμε σαφείς οδηγίες πού και πότε πρέπει να σταλούν για να διασφαλίσουμε τη σωστή παραλαβή τους.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι ερωτήσεις και οι δραστηριότητες του 6ου Μαραθωνίου έχουν σχεδιαστεί από τους συγγραφείς των βιβλίων. Στη διαμόρφωση του υλικού πολύτιμη ήταν και η συμβολή έμπειρων εκπαιδευτικών από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Οι ερωτήσεις έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία και αφορούν το περιεχόμενο και το κείμενο, όσο και την εικόνα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και ερωτήσεις-παιχνίδια (ακροστιχίδες και σταυρόλεξα).
Οι ερωτήσεις ταξινομούνται σε κλειστές και ανοικτές (από παιδαγωγική άποψη). Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις κλειστού τύπου (ανάμνηση ή ανάκληση και κατανόηση βασικών εννοιών) θα προκύψουν από τη δραστηριοποίηση της μνήμης. Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου (αναλυτική και συνθετική σκέψη, αξιολογική κρίση, ανάπτυξη φαντασίας, δημιουργικότητα) θα κεντρίσουν τη σκέψη των παιδιών και θα τα ωθήσουν να εκφράσουν τη γνώμη ή τα συναισθήματά τους πάνω σε διάφορα θέματα των βιβλίων που διάβασαν.
Τέλος, δίνονται προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για προαιρετικές εργασίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συνέχεια της συζήτησης για κάποιο βιβλίο.

Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές σας!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 6ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:
• την κα Δαρεία Τζαννετάκη (211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).Σχόλια (0)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟΝ 6ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Παρατείνεται έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016 ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής τα σχολεία.

Σχόλια (0)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ’ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Τα τμήματα της Δ’ και της Στ’ Δημοτικού που συμμετέχουν στον 6ο Μαραθώνιο μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη εκπαιδευτικούς οδηγούς, βασισμένους σε βιβλία του διαγωνισμού.

Smiley face          Smiley face


Για το βιβλίο Η εκδίκηση του Πουφ της Ελένης Ανδρεάδη
Οδηγός για τον εκπαιδευτικό

Για το βιβλίο Όταν έφυγαν τ' αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση
Οδηγός για τον εκπαιδευτικό


Σχόλια (0)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6ου ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

6ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού  Οκτώβριος 2016-Μάιος 2017


«Ήρωες και ηρωίδες του χθες και του σήμερα»

Smiley face


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο αξιόλογων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.


Αποστολή: Γνωρίζω ήρωες, άλλους βγαλμένους από τους μύθους και τα παραμύθια κι άλλους που ζουν την καθημερινότητά τους δυνατά, όπως εσύ κι εγώ.


Κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήρωας είναι ο θνητός ο οποίος έχει ξεχωριστές ικανότητες και ιδιότητες και συνήθως συνδέεται με επικά κατορθώματα και την τέχνη του πολέμου. Κατ’ επέκταση, στη λογοτεχνία ο όρος απέκτησε την έννοια του σημαντικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου του βασικού προσώπου, αυτού που κοινώς ονομάζουμε κεντρικό πρωταγωνιστή ενός έργου. Η μορφή του ήρωα λοιπόν στη λογοτεχνία ξεπερνάει τα όρια του ρωμαλέου ‒και πολλές φορές υπερφυσικού‒ για να εστιάσει στις ιδιαιτερότητές του, την ξεχωριστή του φύση, όποια κι αν είναι αυτή.


Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία καταξιωμένων και νέων ταλαντούχων συγγραφέων, τα οποία διηγούνται ιστορίες διαφορετικών κάθε φορά ηρώων. Οι μικροί μαραθωνοδρόμοι καλούνται να τρέξουν μαζί με δεξιοτέχνες τσαγκαράκους και επίδοξους ιππότες, με Σειρήνες και Εσπερίδες, με δαιμόνιους πράκτορες και ιδιωτικούς ντετέκτιβ, με μέλισσες και παπαγάλους, με αγάλματα αλλά και με αγόρια και κορίτσια έξω από τα συνηθισμένα. Γιατί όλοι είναι ήρωες και έχουν κάτι να μας πουν, είτε ανήκουν στο χτες είτε στο σήμερα.

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με ζητήματα της επικαιρότητας.


6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα»

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος;

Όσα τμήματα των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 31 Οκτωβρίου 2016, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα βρουν στο τέλος της σελίδας (κάθε τμήμα συμπληρώνει ξεχωριστή φόρμα).


Γιατί να πάρω μέρος;

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν ένα θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με καταξιωμένους αλλά και νέους ταλαντούχους συγγραφείς.


Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές και οι μαθήτριες στον 6ο Μαραθώνιο

Τα παιδιά κάθε τάξης διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία και απαντούν σε ερωτήσεις.


Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με ήρωες και ηρωίδες από τη σφαίρα της φαντασίας και συγκεκριμένα τα:

1. Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου της Μαριέττας Κόντου

2. Ζητείται Ιππότης της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

3. Παπαγάλος πειρατής της Ιουλίας Κωστοπούλου


Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με ήρωες και ηρωίδες της ελληνικής μυθολογίας και συγκεκριμένα τα:

1. Η αρπαγή του Κέρβερου της Μαρίας Αγγελίδου

2. Τα μήλα των Εσπερίδων της Μαρίας Αγγελίδου

3. Το τραγούδι των Σειρήνων του Κώστα Πούλου

4. Λαβύρινθος και Μινώταυρος του Κώστα Πούλου


Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με ήρωες και ηρωίδες που αγαπούν το περιβάλλον:

1. Πράκτορες του πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ της Ελένης Ανδρεάδη

2. Ο πιο γλυκός χορός της Σύρμως Μιχαήλ

3. Το μυστικό της φώκιας της Ελένης Σβορώνου


Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με ήρωες και ηρωίδες της καθημερινότητας:

1. Human net της Κατερίνας Ζωντανού

2. Μπάλα μπαλαρίνα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

3. Όταν το σύμπαν συνωμοτεί της Λίνας Σωτηροπούλου


Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με ήρωες και ηρωίδες από τον χώρο της ιστορίας:

1. Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση

2. Κοντά στις ράγιες της Άλκης Ζέη


•Τα έντυπα για κάθε τάξη με τις ερωτήσεις προς απάντηση (ερωτηματολόγια) θα βρίσκονται στα σχολεία έως τις 20 Ιανουαρίου 2017.

•Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 10 Απριλίου 2017.

•Τα τμήματα τα οποία θα επιστρέψουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα μπουν σε κλήρωση. Η κλήρωση θα αναδείξει τα 5 τυχερά τμήματα κάθε τάξης από τα οποία θα προκύψουν οι μαθητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα (5 μαθητές από κάθε τάξη, συνολικά 25 παιδιά).

•Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο με την παρουσία συγγραφέων και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν αργότερα.

•Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν πολλούς τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.

•Οι συγγραφείς μπορούν να επισκεφθούν διάφορα σχολεία που θα συμμετάσχουν για να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά, εφόσον τα σχολεία το δηλώσουν και αφού προηγηθεί συνεννόηση.


Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε έντυπο με περισσότερες πληροφορίες για τον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μεγάλη με συμμετοχές εκατοντάδων σχολείων από όλη την Ελλάδα. Δείτε ΕΔΩ τα σχολεία και τα τμήματα που συμμετέχουν.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα» μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Δαρεία Τζαννετάκη (211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).
Σχόλια (0)